LFA

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Requirements

Get Adobe Flash player

Agnes ledde Sverige till topplacering i terräng-EM

De svenska damjuniorerna gjorde en mycket bra insats vid terräng-EM.

– Jag är både nöjd och missnöjd, förklarar det stora svenska utropstecknet Agnes Sjöström på mobiltelefon från Ungern.

Terrang-SM 2012086

Agnes Sjöström trivdes på det hårda snöunderlaget i Ungern och sprang in på en fin 16:e plats i juniorloppet. Det svenska laget nådde en meriterande femte plats. Arkivbild: Holgersson&Loftenius/Runpix

Agnes, från IK Westmannia i Köping, vann de nordiska mästerskapen i terränglöpning och kände sig i fin form inför det kalla och snöiga äventyret i Szentendres i direkt närhet av Budpapest.

– Öppningen av loppet blev lite för långsamt för mig. Jag plockade många löpare på slutet, men hade mycket krafter kvar när jag korsade mållinjen, berättar 18-åriga Agnes Sjöström.

För första gången avgjorde terräng-EM på snöunderlag.

– Det gick bra alla sprang i spikes. Underlaget var hårt och bra, säger Agnes.

Guldmedaljen i damjuniorklassen togs av Amela Terzic, Serbien, med tiden 13.29 på den fyra kilometer långa banan. Silvret gick till Emeilia Gorecka, Storbritannien, 13.37 och bronset till Maya Rehberg, Tyskland, 13.43.

Agnes Sjöström blev bästa svenska med en 16:e plats och tiden 14.14.

– Jag ökade farten med 500 meter kvar. Jag borde ha börjat ökningen 500 meter tidigare. Men visst är jag nöjd med 16:e platsen.

terrang EM 1

Starten för damjuniorernas lopp, med de svenska tjejerna långt till vänster på bilden.

Bakom Agnes gjorde även Maria Larsson (27:a med 14.32) och Isabelle Brauer (33:a med 14.43) fina insatser. Det svenska laget kompletterade med Sarah Lahti (47:a med 14.57) och Emilia Ohlin (59:a med 15.12).

De fyra första ingick i det svenska lag som tog en mycket meriterande femte plats, det näst bästa resultatet ett svenskt lag har gjort i F 19-klassen i terräng-EM någonsin. Faktum är att bakom suveräna Storbritannien så var det stenhårt. Sverige var inte långt vare sig från bronset eller silvret.

– En kanonprestation av våra svenska tjejer. Verkligen starkt. Som lag betraktat så presterade de bättre än vad vi hade räknat med, säger landslagsledaren Ulf Friberg.

Vad tycker du om att terräng−EM avgjordes på snöunderlag?

– Intressant. Ett hårt snöunderlag behöver inte vara sämre än att springa i gyttja upp till knäna, fortsätter Friberg.

Svenskarna i P 19-klassen nådde inte samma framgångar som tjejmotsvarigheten. Längst fram i resultatlistan höll sig Alexander Palm, från Norrköping som nyligen bytt klubb till Spårvägens FK. Alexander slutade på 36:e plats med tiden 19.38 på den drygt sex kilometer långa banan. Guldet gick till Polens Szyman Kulka med segrartiden 18.43. Silvret tog Rumenov Tsenov, Bulgarien, 18.47 och bronset Kieran Clements, Storbritannien, 18.57.

Blott 16-årige Vidar Johansson, som dessutom tappade ena skon, slutade på 54:e plats med 19.52. Oliver Lämber blev 65:a med 19.59 och Andreas Jansson 90:e med 20.29. I lagtävlingen kom Sverige på 14:e plats. Ryssland knep guldet precis före Frankrike och Storbritannien.

I kvinnornas U23-klass visade USA-baserade Mary Alenbratt att träningen ”over there” är utvecklande genom att springa in på en 18:e plats med tiden 21.47 på den lite drygt sex kilometer långa banan. Guldet vanns av Jess Coulson, Storbritannien, med 20.40.

terrang EM 2

Henrik Ingebrigtsen i mål som vinnare på terräng-EM.

Den största nordiska framgången stod Henrik Ingebrigtsen, Norge, för när han vann U23-klassen. Den norska stortalangen segrade med tiden 24.30 på lite mer än åtta kilometers löpning.

– Ett ganska enkelt lopp för mig. Jag kände mig stark och litade på min förmåga, berättar Henrik till loppets officiella hemsida.

Norge var också så nära man kan komma en medalj i lagtävlingen, men fick nöja sig med en fjärde plats. En placeringspoäng bakom Storbritannien på bronsplatsen.

Hur gick det då i seniorklasserna, där Sverige saknade representanter den här gången.

I damklassen (8 050 meter) försvarade Fionnuala Britton, Irland, guldet med tiden 27.45. Silvret tog Dulce Félix, Portugal, med 27.47. Samma Dulce som vann Göteborgsvarvet 2009 och tog EM-guld på 10 000 meter i Helsingfors i somras. Bronset knep Adrienne Herzog, Nederländerna, med 27.48.

terrang EM 3

Kallt, soligt och snöunderlag. Terräng-EM i Ungern bjöd på ovanliga yttre förhållanden.

I herrklassen (9 880 meter) segrade Andrea Lalli, Italien, med 30.01 närmast före Hassan Chahdi, Frankrike, 30.11 och Daniele Meucci, Italien, 30.13.

Agnes Sjöström får sista meningen från Ungern:

– Förhoppningsvis är både jag och det svenska laget tillbaka på terräng-EM nästa år. Då ska jag vara lite offensivare från början, säger Agnes med revanschlusta i rösten trots sin fina 16:e plats.