LFA

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Requirements

Get Adobe Flash player

Snapping hip syndrome

Har du en ”knäpp” känsla när du springer eller kanske du till och med hör ett knäppande ljud när höften böjs. Då kan du lida av Snapping hip syndrome. Löpning För Allas skadeexpert Magnus Nilsson reder ut begreppet.

snapping_IT-bandet

Vad är snapping hip syndrome?

 – Snapping hip syndrome är ett tillstånd som kännetecknas av en knäppande känsla, och ofta en hörbar "knäppande" ljud när höften böjs. Det finns flera orsaker till snapping hip syndrome, oftast på grund av senor som glider över ett benutskott och gör upphov till att det "knäpper" när höften lyfts.

 Vad orsakar snapping hip syndrome?

– Det finns tre möjliga förklaringar till snapping hip.

  • Iliotibialbandet/IT-bandet

IT-bandet är en tjock och bredd sena som löper längs höftens utsida. Den mest vanliga orsaken till snapping hip är när IT-bandet glider över benknölen (trochanter major) som sitter på höftens utsida. Om detta är orsaken till snapping hip så kan man utveckla slemsäckretning i slemsäcken som sitter mellan benknölen och senan.

 • Iliopsoas
  Är den viktigaste höftböjar muskeln och dess sena passerar precis framför höftleden. Av samma anledning som IT-bandet kan iliopsoas senan glida över en benknöl och orsaka knäppning.
 • Skada på ledbrosket i höften.
  Den minst vanliga orsaken till snapping hip är skada på ledbrosket då det föreligger en lös broskbit eller en sk. bristning i brosket som kan orsaka knäppning då höftleden rör sig.

snapping_labrum

Symptom:

– Lokal ömhet och ibland smärta över benutskottet på höftens utsida i samband med att muskeln "hoppar" över utskottet. Ibland kan det stråla ner mot benet.

Behandling:

 • Stretching av musklerna och senorna som orsakar besvären.
 • Träning av bålmuskulaturen samt muskler runt bäckenet.
 • Korrigera träningsteknik.
 • Uppsök en terapeut för behandling och rehabråd.

stretch_TFL_copy

Stretcha höfterna noga för att slippa Snapping hip syndrome.