LFA

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.

Requirements

Get Adobe Flash player

Kärleksfull smärta ska ta Eric till toppen

22-årige Eric Senorski är efter två-SM-guld förra helgen Sveriges hetaste och mest lovande banlöpare på långdistans. Nu kommer han att börja blogga om sin satsning mot världseliten här på Löpning För Alla under namnet Love the pain.

Eric_Senorski_12

Eric Senorski har bara börjat sin långa, uppoffrande och också smärtsamma väg till toppen. Arkivbild: Peter Holgersson/Runpix

Känner du redan nu att du i framtiden kan tampas med de afrikanska topplöparna på 3 000 meter hinder och 5 000 meter?

– Jag vill väl gärna säga ja, men det är många steg kvar att ta tills den nivån är nådd. Första steget på vägen är dock att komma ikapp norrmännen som ligger steget före oss och kanske visar vägen till riktig framgång.

Vad krävs för att komma dit?

– Hade jag eller någon annan kunnat det exakta svaret på den frågan skulle det definitivt funnits fler löpare uppe på den toppnivån. Men en vild gissning skulle väl vara många år med mycket och hård träning utfört på ett smart sätt, utan inslag av skador och sjukdom.

Det är inga lätta grenar du har valt?

– Löpning är definitivt inte lätt och ska inte vara lätt. Kampen man mot man är oslagbar. Att kunna prestera efter att ha tränat och förberett sig är i sig en utmaning jag verkligen gillar.

Eric_Senorski_13

Eric i ledningen på 3 000 meter hinder i SM som han också vann. Arkivbild: Peter Holgersson/Runpix

På SM i Gävle slog Eric personligt rekord på 3 000 meter hinder med 8.39,75 och han vann även 5 000 meter med 14.21,57.

– Taktiken på hinderloppet, där jag på förhand kände mig som den starkaste löparen, var att springa och smårycka. Daniel Lundgren (loppets tvåa) kom som en raket med 450 meter kvar. Men jag hade bestämt mig för att inte ge upp och jag visste att även han måste vara trött. Med 200 meter kvar körde jag allt jag hade och det räckte.

På 5 000 meter var du inte favorit till SM-guldet trots att du hade det bästa årsbästat?

– Nej, jag visste att chansen fanns, men att det var många om budet. När jag vaknade på morgonen så kändes benen oerhört bra. Det hände inte speciellt mycket i loppet, kanske för att det var ganska blåsigt. Med 300 meter kvar letade jag mig fram till en bättre position och tryckte på lite. Med 200 meter tryckte jag lite till och med 150 meter kvar körde jag det sista. Jag var lite rädd att Erik Johansson skulle komma farande som har en vass spurt.

Men du höll undan!

– Ja, helt sjukt. Ingenting jag räknat med. En riktigt kul vinst. Att spurta ner mina motståndare har inte riktigt varit min stil.

Eric_Senorski_14

Är spurten något du tränat extra på inför SM?

– Inte alls. Jag tror enbart att det handlar om att vara en stark löpare. Har man förberett sig på rätt sätt så har man förutsättningarna för att vinna, det är ”bara” att plocka fram sina färdigheter när det gäller. Vilja och envishet kan vara nyckelord...

Hur kändes det att besegra mer erfarna löpare som Adil Bouafif, Fredrik Uhrbom och Johan Wallerstein i en SM-final?

– Ha,ha. Det var inte fel. Det bästa var att jag lyckades göra det när det gällde som mest.

Det här var ditt första och andra SM-guld på seniorsidan. Vad betyder det för dig?

– Det känns stort att kunna titulera sig som Svensk Mästare! Det är ett steg på vägen till att bli en bättre löpare. Dessutom ger det mig en plats i Finnkampen.

Hur är din träning upplagd? Har du ökat i mängd säsong efter säsong?

– Kort och gott kan man väl sammanfatta det som att jag tränar relativt mycket där en del av träningen kan anses vara ganska hård. Jag tror att man måste springa mycket och våga testa sina gränser. Lära sig att älska smärta! Jag har ökat i mängd från år till år för att kunna få en progression i träningen. Att springa mer och springa fortare visar utveckling.

tsmu1211

En normal träningsvecka under uppbyggnadsfasen för Eric Senorski:

Måndag: Fm: 10km Em: 13km

Tisdag: Em: 3x(6min-4min-3min)

Onsdag: Fm: 10km Em: 15km

Torsdag: Fm: 10km Em: Tröskel 10km

Fredag: Fm: 10km lugnt             

Lördag: Fm: 10x1000m, 60s vila EM: 8km

Söndag: 25-30km

Totalt: cirka 15 mil

Du kommer från en riktig löparfamilj med mamma Midde Hamrin, långdistansstjärna runt 1990, och pappa Andy Senorski som är tränare i långlöpning. Har de goda råden haglat över dig hela din uppväxt?

– Absolut. Mamma och Pappa är fortfarande en stor del i min karriär även om de nu längre inte bär huvudansvaret för min träning. De har rutin och erfarenheter som få och brinner för löpning. Att ha fått gå i deras skola har präglat mitt sätt att springa. Attityd, träningsrutiner, envishet, vilja, träningstro och mycket mer har inpräntas i mig i drygt 22 år nu.

midde_hamrin_2_jpg_154372d

Erics mamma Midde Hamrin (först på bilden) har fortfarande det svenska rekordet på 10 000 meter banlöpning med 31.57,15 satt 1990 

Jag kan utan tvekan berätta att det inte har gått en dag hemma hos familjen Hamrin-Senorski där det inte diskuterats löpning.

Varför valde du att satsa på just långlöpning?

– Jag har testat många olika idrotter, bland annat spelade jag basket i över tio år. Men till slut insåg jag väl att det fanns lite begåvning för det här med löpning och naturligt nog så föll intresset för det som jag var bäst på. Dessutom trivdes jag mycket bra och vi hade/har väldigt roligt i ÖIS löpargrupp som morsan och farsan coachar. Än idag håller nästa alla i gruppen fortfarande på med löpning och vi är fortfarande ett gäng som håller ihop.

Det måste vara en trygghet för dig att ha så pass duktiga rådgivare i din närmaste omgivning?

– Så är det. Det sker på medveten och omedveten nivå hela tiden. Skulle det någonsin vara något så vet jag precis vart jag ska vända mig och precis vart jag får stöd.

Pratar ni löpning varje vaken sekund hemma?

– Löpning tar upp en stor del, men det finns ett stort sportintresse i familjen.

tsmu209

Terränglöpning är ett viktigt inslag i Erics träning. Arkivbild: Peter Holgersson/Runpix 

Vilken sträcka tror du blir din huvuddistans i framtiden?

– Jag tror att om man ska bli en bra löpare, ska man kunna springa bra på flera olika distanser (helst alla). Det är i alla fall vad jag kommer att satsa på. Även om det idag är 3 000 meter hinder och 5 000 meter som gäller så finns det inget som säger att det inte kan bli längre distanser framöver. Jag håller mina dörrar öppna.

Beskriv de olika sträckornas tjusning? (typ hinder kontra slätlöpning)

– Gemensamma nämnare är att man blir trött och att det är en tävling man mot man. Att tävla på hinder gentemot slätt är väldigt annorlunda. Hinderlöpning handlar betydligt mer om att hushålla med sina krafter. Går man ut för hårt i ett slätlopp finns alltid möjligheten att ändå kunna stappla i mål på ett hyggligt sätt. Men går man ut för hårt i ett hinderlopp är det i stort sätt omöjligt att hålla ihop det och tiden rinner iväg så väl mellan som över hinderbockarna.

Jag tänker dock inte säga att jag gillar det ena bättre än det andra. Utan de gemensamma nämnarna tillsammans med de olika inramningarna är vad jag gillar. Dessutom får man uppleva trötthet på två helt skilda sätt.

Eric_Senorski_17

Eric vinner SM-guld på 5 000 meter och visar baksulorna åt betydligt mer erfarna löpare som Johan Wallerstein, Fredrik Uhrbom och Adil Bouafif. Arkivbild: Peter Holgersson/Runpix 

När måste du välja inriktning, eller kan du kombinera flera sträckor rent träningsmässigt?

– En bra löpare kan springa bra på alla sträckor. Det tror jag. Har man en bra bas att stå på finns möjligheterna att springa fort och långt.

Hur ser en dag i ditt liv ut? Hur mycket tid lägger du ner på träning? Vad studerar du till?

– Normalt sätt ser dagen ut som så att det är uppstigning 05.10 på morgonen för att ge mig av på morgonpass och befinna mig utanför ICA 05.30. Då träffas vi ett gäng pigga gubbar (jag, Micke Ekvall, min lillebror Carl, Björn Martinsson, Mathias Borg och några till.) för att tjöta, träna och avgöra vem som tar dagens spurtpris uppför sista backen.

Sedan är det dags för att inhämta ny fysiotherapeutisk kunskap i skolan några timmar. Följt av dagens andra träningspass som varierar beroende på dagen. Efter det är jag i stort sätt en ledig man som umgås med min flickvän, vänner, tjötar, tar det lugnt eller hittar på något annat eller pluggar.

TSM_J_dag2002

Om du ser dig själv om fem år, då du är 27 år, var tror du att du befinner dig i löparkarriären?

– Förhoppningsvis som en etablerad mästerskapslöpare.

Du sprang även bra på terräng-SM i våras. Är det banlöpning som gäller till 100 procent just nu?

– Det är absolut på bana som min huvudsakliga satsning ligger. Det vill säga att det är under den säsongen som jag kommer att försöka vara i toppform.

Men är det terräng-säsong kommer jag också givetvis vilja springa bra. Med rätt träning och rätt förberedelser finns även möjligheterna. Terrängen ser jag även som ett bra och tufft steg i träningen som bland annat ger den bas jag behöver för att springa bra en hel bansäsong.

Hur ser hösten ut för dig tävlingsmässigt?

– Planerna är väl inte helt klara än. Men jag kommer att satsa på att komma med och springa bra på Terräng-EM i Slovenien i december. Däremellan finns även ett intressant Terräng-NM och andra tävlingar som jag ser fram emot att springa.

tsmu212

Lycka till och det ska bli superintressant att följa din träning och utveckling här på Löpning För Alla!

– Tackar. Det ska bli roligt.